Jump to content

DR 650RS 1990

Recommended Posts

Hello. 

I have an issue with DR650 1990RS (kickstart only). Can't start it with a kickstart, but with pushing or pulling it goes on immediately as soon the tyre gets some grip and starts spinning, then it runs smooth like there's no problem? 

Where to go!!! Carb good, spark plugs good. 

Have no clue.

oh, and i kickstart it like its on YouTube videos and every possible way I found on google. 

Help!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Welcome to TT!  I'm always glad to see  folks from far away places on the message boards.

I suspect that it has low compression, most likely caused by worn rings and/or a burnt exhaust valve.  Can you perform a compression test? 

 

Often times, an engine with low compression will still start when push started, as that spins the engine over faster (and with more revolutions) than what's possible when kick starting.

Edited by Eccentric

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks, tomorrow I will get the tool and check te compression. And what numbers should I get, if compression is good? 

Or where can I get some info for my DR, I've been searching around the web an nothing, I can find only some manuals from Dr650s starting from 94.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, kamerads said:

Thanks, tomorrow I will get the tool and check te compression. And what numbers should I get, if compression is good?

should have around 145 psi new - not sure on minimum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello. I got some news on my DR. It runs. 😎  

So after your suggestions I checked the compression, after some kicking attempts I couldn't get higher than 60psi and there wasn't  no one to push or pull me in 3rd gear, so I decided to put that away for a while.

Then I decided to double check everything, bought some new spark plugs, new air filter, checked the voltage regulator, eveything seems fine. And again, no life. Then I decided to clean the carb 100% and YUP, I believe there was the problem, didn't have dirt in it, but spindles was covered in in lightly rusty gasoline,  so I disassembled all carb out, some hardcore washing and air blowing of everything, some carb regulation on bike and there it is. Runs great, cold starts now almost every time on 1st attempt if not, the 2nd is 100%. One problem is there, the choke doesn't holds when pulled out, but that's no big deal, for now I put some spacer in there and warm it up. 

So the lesson here is to DOUBLE CHECK everything. 

Thanks for all your advice. 

 

 

Edited by kamerads
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×