Jump to content

Shut off engine: cam chain keeps spinning???

Recommended Posts

No clue what is happening in my freshly rebuilt motor! I shut the bike off after a short ride down the street. The bike was OFF, but something in the case was spinning, sounded like the cam chain was still going! It was in neutral, could that be why? Is this a common thing or did the builder leave off a bolt lol...

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minutes ago, RacerAV said:

No clue what is happening in my freshly rebuilt motor! I shut the bike off after a short ride down the street. The bike was OFF, but something in the case was spinning, sounded like the cam chain was still going! It was in neutral, could that be why? Is this a common thing or did the builder leave off a bolt lol...

Thanks!

It's a 650L?

Maybe something for the starter drive?

It would be the strangest darn thing I ever saw.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Have you tried it again ? 

Yeah, I was really reluctant to start it up again, afraid to mess something up in there. I started it up and did the same thing but the sound did not come back. It went for maybe five or six seconds. Weird sound. But definitely a chain around the gear like sound.

Share this post


Link to post
Share on other sites

All joking aside, have you experienced it again? Do you have a video of it to post? I can't imagine how your cam chain could keep spinning without turning the crank.....

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, timbanditos said:

All joking aside, have you experienced it again? Do you have a video of it to post? I can't imagine how your cam chain could keep spinning without turning the crank.....

And the bike start again.   :smirk:

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well , the OP's been hiding in shame , I wonder if the bike was still rolling when he heard this chain sound.    :smirk:

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, JoeRC51 said:

Well , the OP's been hiding in shame , I wonder if the bike was still rolling when he heard this chain sound.    :smirk:

Not hiding in shame. Just busy with life.

 

the bike was sitting. Kickstand down. In neutral. I killed the engine and something inside kept moving. Sounded like a wet chain going around and around a gear. My first thought was something like a timing chain still spinning. Lasted for 5 seconds or more.

Waited a few minutes. It was bugging me. So went and started it again. Still in neutral. Waited couple min. Shut down. No sound.

just had the engine rebuilt by a reputable shop. Spend a few grand getting the bike up to speed. Now this. 😥

Share this post


Link to post
Share on other sites

If it kicked backwards hard right at shut-off could part of the starter clutch assembly be set to spinnin'?

 

I think the starter motor can spin for a couple seconds after a hick backwards

Edited by XR650L_Dave

Share this post


Link to post
Share on other sites

Check the starting button, mine got stuck sometimes causing a similar noise, I had to loosen the housing bolts a bit so the button could return free.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Reply with:


×