Jump to content
Sign in to follow this  

Keihin 39 mm - Hot Start Circuit Question

Recommended Posts

Would anyone know the ‘state’ of a Keihin 39 mm (2005 WR 450F) with the hot start plunger removed from the carburetor? Since the hot start plunger is spring loaded and moves up when the level is depressed I’m trying to figure out if with the cable removed from the carburetor whether the hot start circuit would be open or closed.

While changing jets by first rotating the carburetor to access the float bowl I accidentally disconnected the hot start cable/plunger. I was left with the spring and end of cable only. Apparently there is a plunger that fits on the end of the cable and holds the spring in tension. I may have lost that end piece – I’ve not removed the carburetor to see if the end piece is still in the opening at the top but I assume it’s not.

So I could check to see if my 45 to 48 pilot jetting changes had any affect on my air screw setting I put a cork in opening and screwed the cork in. The bike started right up and seems to idle and run fine.

I will of course be fixing (maybe trying to find a new cable or plunger end piece) but I’m left wondering if the hot start circuit is affected by the removal of the hot start cable.

The issue would be if the hot start circuit was ‘on’ with the cable removed the engine might be running lean, a bit, all the time.

I understand this is the jetting forum - Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Would anyone know the ‘state’ of a Keihin 39 mm (2005 WR 450F) with the hot start plunger removed from the carburetor? Since the hot start plunger is spring loaded and moves up when the level is depressed I’m trying to figure out if with the cable removed from the carburetor whether the hot start circuit would be open or closed.

While changing jets by first rotating the carburetor to access the float bowl I accidentally disconnected the hot start cable/plunger. I was left with the spring and end of cable only. Apparently there is a plunger that fits on the end of the cable and holds the spring in tension. I may have lost that end piece – I’ve not removed the carburetor to see if the end piece is still in the opening at the top but I assume it’s not.

So I could check to see if my 45 to 48 pilot jetting changes had any affect on my air screw setting I put a cork in opening and screwed the cork in. The bike started right up and seems to idle and run fine.

I will of course be fixing (maybe trying to find a new cable or plunger end piece) but I’m left wondering if the hot start circuit is affected by the removal of the hot start cable.

The issue would be if the hot start circuit was ‘on’ with the cable removed the engine might be running lean, a bit, all the time.

I understand this is the jetting forum - Thanks.

The Hot start cable attachment was broken when I bought my 03 WR250, so I removed the cable & filled the hole with a foam plug. Will this cause any problems?

I'm not having any problems starting with the e-button

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Reply with:

Sign in to follow this  

×